Spinaal stenose

Wat is spinaal stenose?

U hebt een spinaal stenose. Dit ontstaat met de jaren door arthrose. De ligamenten en gewrichtjes in de rug worden dikker. Hierdoor zal het kanaal waarin de zenuwen lopen smaller worden. De zenuwen die naar de benen gaan worden zeer langzaam platgeduwd.

De klachten

De klachten treden zeer langzaam op. U zult geleidelijk minder ver kunnen stappen. U hebt tevens een onzeker gevoel in de benen. Af en toe treedt er een zwakte op en tintelingen in één of beide benen. Zeldzame keren treden klachten op bij het wateren of stoelgang maken. Dit alles gaat zeer langzaam maar zal met de tijd (maanden of jaren) verergeren.

De behandeling

Indien de klachten toenemen is de uiteindelijke behandeling een operatie waarbij de vernauwing in uw rug wordt verholpen. Aangezien deze aandoening zeer langzaam verloopt hebt u nog tijd om hierover na te denken en eventueel andere middelen (medicatie, epidurale infiltratie, corset) uit te testen. Uiteindelijk zal een ingreep toch noodzakelijk zijn.

De operatie

Tijdens de operatie zal ik de diameter van uw rugkanaal terug naar het normale brengen. Om dit te bekomen zal ik overtollige ligamenten en been dat op de zenuwen duwt verwijderen. Al de plaatsen waar ik een druk vermoed zullen vrijgemaakt worden. Deze operatie noemen we de laminotomie. In feite breng ik de vernauwing in uw rug weer tot een normale diameter.

Wanneer een operatie?

Wanneer u vindt dat de aandoening u zodanig beperkt en de last in uw benen voor u te groot is kunt u een ingreep overwegen.

Ben ik niet te oud voor een operatie?

Deze vraag dient door uzelf beantwoord te worden. Als u nog vanalles wil doen en deze aandoening belet u hiertoe dan denk ik dat u niet te oud bent. Uiteraard zijn er altijd risico's verbonden aan een operatie, echter met de moderne anaesthesie en mindere ingrijpende operatietechnieken, zijn deze praktisch onbestaand.

Heb ik een bloedtransfusie nodig?

Ik doe mijn uiterste best tijdens de operatie om uw bloedverlies tot een minimum te beperken. Uiteraard, hoe meer schakels er moeten geopereerd worden, hoe meer kans op een bloedtransfusie. In de praktijk komt het erop neer dat één patiënt of vijf een transfusie nodig heeft.

Het verloop na de operatie

Ten laatste de tweede dag na de operatie kan u uit uw bed en rondwandelen. De opname in het ziekenhuis bedraagt een vijftal dagen tot een week. Aangezien de aandoening zeer traag ontwikkelt zal het herstel van de afgeknelde zenuwen ook langzaam verlopen.
 
Soms zal u een paar dagen na de operatie 's nachts pijn hebben in de benen. Dit ontstaat door zwelling van de zenuwen na de operatie. Men zal u hiervoor reeds op voorhand aangepaste medicatie geven. Deze medicatie dient u tot drie weken na de operatie in te nemen. Indien u hierdoor maagpijn hebt moet u hiermee stoppen. De nachtelijke pijn kan soms een paar weken aanhouden.
 
Naarmate de tijd verloopt zal uw onzeker gevoel in uw benen verdwijnen en uw gangsafstand verbeteren. U zal een licht steunend corset krijgen voor u naar huis gaat. Dit hoeft u alleen te dragen bij het staan, zitten en wandelen en niet in het bed. Het corset moet de eerste zes weken worden gedragen. Nadien kan u het gebruiken bij het uitoefenen van zwaarder werk.

Het bed

U gebruikt best uw eigen bed. In het begin zal het wat moeilijk zijn om in en uit uw bed te komen. We denken echter dat dit een goede oefening is voor u om dit te proberen.

Het corset

De eerste zes weken is het best om een corset te dragen. Dit kan nadien progressief afgebouwd worden.

Het autorijden

U mag terug met de wagen rijden na een drietal weken, te starten met korte afstanden.

Het te verwachten resultaat

Ik kan u geen resultaat garanderen. We kunnen u niet perfect maken, alleen beter. Ongeveer 75% van mijn patiënten wandelt na de operatie veel beter met weinig of geen beenpijn. De meeste patiënten zullen de rugpijn die ze voor de operatie hadden behouden en deze zal hen alleen storen bij het zware tuinwerk en het verhuizen. Gelukkig moeten de meeste mensen die deze operatie hebben gehad zulke activiteiten niet meer doen.

Wie is online?

We hebben 25 gasten en geen leden online

Aanmelden