Anterieure Fusie

Anterieure Lumbale Interbody FusieDank zij de toename van de heelkundige technieken is men tegenwoordig in staat om bepaalde rugaandoeningen te opereren via anterieure weg. Dit heeft als voordeel dat men de achterste rugspieren niet moet schenden en tevens de zenuwstructuren niet hoeft te manipuleren (en dus ook hieraan geen schade kan veroorzaken).

De ALIF procedure is het vastzetten van de lage rug via anterieure weg. De Orthopedische Rugchirurg benadert hiermee de rug via van voor echter gaat via een heelkundige truc niet door maar achter de darmstructuren. Men noemt dit de retroperitoneale toegangsweg.

Lees meer: Anterieure Fusie

Cervicale discusprothese

1: De halswervelzuil

De halswervelzuil bestaat uit een keten van wervels, telkens met een wervellichaam, daarachter het ruggenmergkanaal en helemaal achteraan de wervelkolom. Tussen de wervellichamen bevindt zich de tussenwervelschijf of discus. Deze bestaat uit een rubberachtige ring en in het midden ervan een geleiachtige substantie. Het geheel werkt als een veersysteem; terwijl de rubberachtige ring ook een stevige vasthechting aan de wervellichamen boven en onder heeft , zodat de bewegingen tussen deze twee wervellichamen kunnen worden gecontroleerd. Achteraan wordt de verbinding tussen de wervels uitgemaakt door een klein gewricht dat links en rechts zit, en de klassieke vorm heeft van een gewricht met kraakbeen , een gewrichtkapsel , enz. We noemen deze gewrichten de facet gewrichten.

Lees meer: Cervicale discusprothese

Diagnostiek wervelaandoeningen

Hoekstenen in de diagnostiek zijn het verhaal van de patiënt en het klinisch onderzoek. De beeldvorming is een hulpmiddel om tot de diagnose te komen.

Verhaal van de patiënt: de ANAMNESE

Een onderzoek begint met een anamnese: de patiënt verwoordt zijn klachten en de arts stelt gerichte vragen betreffende deze klachten.

Lees meer: Diagnostiek wervelaandoeningen

Hernia operatie

Wat is een discus hernia?

U hebt een discus hernia. Dit is een uitstulping van de discus die - zoals te zien is in de tekening - duwt op een zenuw. Dit geeft pijn in uw been. De operatieve behandeling hiervoor is een microdiscectomie. Hierbij wordt het stuk discus dat op de zenuw drukt verwijderd door de Orthopedische Rugchirug. Dit wordt microscopisch gedaan. Men spreekt van een kijkoperatie. Niet het geheel van de discus wordt weggenomen maar enkel de hernia.

Lees meer: Hernia operatie

Informed consent

In medische ethiek gebaseerd op de vier principes (autonomie, beneficence, nonmaleficence en rechtvaardigheid) is het "informed consent" een logisch gevolg van het autonomieprincipe. De noodzaak om "informed consent" (= geïnformeerde toestemming van de patiënt) te verwerven bij elk medisch handelen, ook het niet-experimentele, wordt nu meestal aanvaard.

Vroeger was het paternalistische model de beleidslijn. Bij het uitbouwen van de nieuwe traditie in het medisch handelen is het belangrijk om de delen van een "informed consent", de keuze, de informatieoverdracht, het inzicht van de patiënt, de vrijheid van de zieke en de rationaliteit van de keuze, te kennen en te trachten binnen de klinische mogelijkheden zo goed mogelijk uit te bouwen. Niet alle patiënten kunnen echter betrokken worden bij het onafhankelijke overleg over hun pathologie: soms zal een begrenzing van dit overleg voor het welzijn van de patiënt of de maatschappij wenselijk zijn.

In de toekomst zal de verplichting tot overleg met de meer en meer mondige patiënt evenwel toenemen. Dit zal het unieke gesprek van de arts met de unieke patiënt steeds belangrijker maken in een wereld die anders altijd technischer en onpersoonlijker wordt.

Lees meer: Informed consent

Kyfoplastiek & vertebroplastiek voor osteoporotische wervelbreuken

Door de vergrijzing van onze bevolking, worden we geconfronteerd met een toename van het aantal dorsale en lumbale osteoporosefracturen (osteoporose = botontkalking). Bij patiënten met een dergelijke fractuur worden we met 2 problemen geconfronteerd. Enerzijds is er de instabiliteit van de fractuur zelf, anderzijds is er het probleem van de osteoporose.

Lees meer: Kyfoplastiek & vertebroplastiek voor osteoporotische wervelbreuken

Lumbaalfusie / spondylodese

1. Algemene inlichtingen over de lendenwervelzuil

De lendenwervelzuil bestaat uit een keten van wervels, telkens met vooraan een wervellichaam, daarachter het ruggenmergkanaal en helemaal achteraan de wervelbogen. Tussen de wervellichamen bevindt zich de tussenwervelschijf of discus. Deze bestaat uit een rubberachtige ring met in het midden ervan een geleiachtige substantie. Het geheel werkt als een veersysteem, terwijl de rubberachtige ring ook een stevige vasthechting aan de wervellichamen boven en onder heeft, zodat de bewegingen tussen deze twee wervellichamen kunnen worden gecontroleerd. Achteraan wordt de verbinding tussen de wervels uitgemaakt door een klein gewricht dat links en rechts zit en de klassieke vorm van een gewricht heeft met kraakbeen, een gewrichtskapsel, enz… 

Lees meer: Lumbaalfusie / spondylodese

Lumbale discushernia

1. Algemene inlichtingen over de tussenwervelschijf

De lendenwervelzuil bestaat uit een keten van wervels, telkens met vooraan een wervellichaam, daarachter het ruggenmergkanaal en helemaal achteraan de wervelbogen. Tussen de wervellichamen bevindt zich de tussenwervelschijf of discus. Deze bestaat uit een rubberachtige ring met in het midden ervan een geleiachtige substantie. Het geheel werkt als een veersysteem, terwijl de rubberachtige ring ook een stevige vasthechting aan de wervellichamen boven en onder heeft, zodat de bewegingen tussen deze twee wervellichamen kunnen worden gecontroleerd. 

Lees meer: Lumbale discushernia

Pijnscores

Voor meer informatie; ga kijken naar "rugscores". Deze zijn voor nederlandstalige patienten.

Soorten pijnscores:
 
1. Visual Analoge Scale (VAS) (Price, et al. 1993; Strong, et al. 1991)
2. Mc Gill pain Questionaire (MPQ) (Melzack, 1975; Kloot en Vertommen, 1989)
3. MPI-DLV (Kerns, et al. 1985; Lousberg, 1993).
4. Pijndagboek (Jenssen, 1993).
5. Roland Disability Questionaire (RDQ) (Roland en Morris, 1983)
6. Oswestry Low Back Pain Disability Questionaire (OLQ) (Fairbank, et al. 1980; Hudson Cook, et al. 1989)
7. Million Scale (Million 1982)
8. Waddell Index (Waddell, et al. 1996)

Spinaal stenose

Wat is spinaal stenose?

U hebt een spinaal stenose. Dit ontstaat met de jaren door arthrose. De ligamenten en gewrichtjes in de rug worden dikker. Hierdoor zal het kanaal waarin de zenuwen lopen smaller worden. De zenuwen die naar de benen gaan worden zeer langzaam platgeduwd.

Lees meer: Spinaal stenose

Transforaminale Fusie

TLIF staat voor "Transforaminal Lumbar Interbody Fusion" Dit is een arthrodese of fusie van de rug; echter wordt op een zeer specifieke manier uitgevoerd.

Voor de algemene informatie over een rugfusie verwijzen we naar het algemene deel: Lumbale Fusie

Lees meer: Transforaminale Fusie

Wie is online?

We hebben 15 gasten en geen leden online

Aanmelden